Ambities

Het verminderen van gezondheidsverschillen.

Het doel van het programma Kans voor de Veenkoloniën is om in acht jaar (2015 - 2023) de gezondheidsverschillen in de regio te verkleinen en de leefsituatie van de 475.000 inwoners duurzaam te verbeteren. 

De regio en het programma

Er wonen ongeveer 475.000 mensen in de elf Veenkoloniale gemeenten: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, en Westerwolde. Per jaar zijn de zorguitgaven in de Veenkoloniën in vergelijking met andere regio’s in Nederland 115 miljoen euro hoger. Kans voor de Veenkoloniën is een programma met een stevige ambitie: het reduceren van gezondheidsverschillen in de regio in acht jaar tijd. Er wordt geprobeerd om binnen het programma een beweging in gang te zetten die langer dan deze acht jaar doorgaat. Want alleen met een lange adem kunnen we duurzame resultaten behalen.

We gaan uit van het Triple-Aim principe: het gelijktijdig verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg, het verbeteren van de gezondheid van inwoners, en het verlagen van de kosten. Tevens kijken we naar experimenten met shared savings contracten en duurzame financiering. Maar centraal staat de visie om projecten en initiatieven samen met inwoners en de regio op te pakken. Want alleen samen breng je een echte verandering teweeg. Er zijn projecten op het gebied van werk, gezonde leefstijl, beweging en voeding, ervaringsdeskundigheid en armoede, jeugd en de toekomst, betere geboortezorg en laaggeletterdheid. Meer weten? Schrijf u dan via onderstaande button in voor de nieuwsbrief!