Extra geld voor versnelling Goede Start
Dankzij een extra investering van een (filantropisch) vermogensfonds voert Goede Start het komende jaar diverse succesvolle innovatieve elementen van haar programma versneld in. Goede Start is een belangrijk onderdeel van het programma “Kans voor de Veenkoloniën”, waarin 13 gemeenten uit de Groningse en Drentse Veenkoloniën, alle zorgverleners in deze regio en de GGD-en uit beide provincies samen met de inwoners langdurig samenwerken aan verbetering van de gezondheid.


Met een integrale aanpak vergroot Goede Start het bereik en effect van preventie en interventie van risico’s voor (kwetsbare) zwangeren, gezinnen en kinderen. Het aanbieden van coaching activiteiten aan groepen (zoals Samen Zwanger, Samen Ouders en voorlichting op scholen) zijn belangrijke onderdelen. Daarmee verbeteren de kansen voor en de ervaringen met uitkomsten van de gezondheid van de komende generatie(s). De externe partner biedt financiële steun en expertise aan haar partners om zodoende doeltreffende diensten voor jonge kinderen en gezinnen te testen en op te schalen.
Projectmanager Paul Asbreuk: “Met deze extra middelen kunnen we versneld en op grotere schaal kwetsbaarheden concreet gezamenlijk signaleren, bespreken en verbeteren. Vier regioteams werken hard aan een effectieve aanpak voor: lage basisvaardigheden, armoede,
rookvrij opgroeien en gezond gewicht. De ervaringen met de gecombineerde aanpak vanuit Goede Start worden gebruikt om zo snel mogelijk ook in andere regio’s toe te passen.” 

Deze unieke kans is mogelijk gemaakt door het amendement dat eind 2014 in de Tweede Kamer is ingediend door Agnes Wolbert. Doel van dit amendement is meer aandacht voor regio’s die zich kenmerken door sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
Het Zorg Innovatie Forum is penvoerder en verantwoordelijk voor de uitvoering van het totale programma Kans voor de Veenkoloniën.

Voor meer informatie: Paul Asbreuk (projectmanager), 06-22103062,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Buiten wordt het weer warmer, de zomertijd is ingegaan, de dagen worden langer en de lammetjes huppelen vrolijk in de wei. Kortom: het is lente! Zo ook bij kvdvk.nl.

We hebben niet stilgezeten: in de donkere wintermaanden is er hard gewerkt achter de schermen bij kvdvk.nl. En met succes: alle initiatieven die tot dusverre lopen zijn door ons op een rij gezet en inzichtelijk gemaakt. Per programmalijn (leefstijl, zorgeffectiviteit en participatie) zijn de initiatieven te raadplegen. Neem eens een kijkje op www.kvdvk.nl en laat je inspireren!

 

Inwoners van de Veenkoloniën die zich inzetten om hun leefsituatie in het algemeen, en hun gezondheid specifiek, te bevorderen, krijgen de ruimte om hun plannen te realiseren met het programma Kans voor de Veenkoloniën. Het gaat om het meedoen aan de samenleving, het verbeteren van de taalvaardigheid, meer beweging, jeugdactiviteiten en gezondheidszorg voor ouderen en zwangere vrouwen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft voor de periode 2016 – 2019 bijna 3,5 miljoen euro toegezegd voor deze inwonersinitiatieven.

Duurzame verandering

Het doel van het programma Kans voor de Veenkoloniën is een duurzame verandering te realiseren in de leefsituatie en gezondheid van inwoners in de Veenkoloniën, zoveel mogelijk door inwoners zelf op gang gebracht en gehouden. Door de initiatieven van inwoners te ondersteunen, wordt eigen talent beter benut, eigenaarschap gestimuleerd en perspectief vergroot.

Meedenkkracht

Het gaat niet om subsidie voor activiteiten, maar om vooral om ‘meedenkkracht’ en het mogelijk maken van inwonersinitiatieven. De initiatieven zijn opgenomen in het plan 2016 – 2019 dat Kans voor de Veenkoloniën heeft opgesteld met inbreng van inwoners en gemeenten, de zorgverzekeraars, zorg- en welzijnsinstellingen, inwonersinitiatieven en heel veel andere organisaties.

Positieve insteek

In totaal is er 10 miljoen euro beschikbaar voor Kans voor de Veenkoloniën in een periode van acht jaar (tot 2023). De inzet is om stapsgewijs, met een positieve insteek van elkaar te leren en successen te delen. Met oog voor preventie en besparing, zodat de opbrengsten weer ingezet kunnen worden voor nieuwe ideeën en initiatieven in het gebied.

(Bovenstaand artikel is verschenen als persbericht van Kans voor de Veenkoloniën)

 Meer lezen? Gezonde kansen voor de Veenkoloniën

 

 

Meld je aan voor de KVDVK-nieuwsbrief

captcha